top of page
  • Universums karameller

Bergkristall - sanningens sten

Uppdaterat: 21 juni 2022

Enligt en forntida grekisk myt skulle Herkules ha tappat sanningens kristall, bergkristall, nedför gudabergen i Olympen. Myten säger att den skulle ha splittrats i miljoner bitar som vi idag ha funnit eller kan finna. Därför trodde man också att den som använde en bergkristall aldrig kunde ljuga. Andra myter har också funnits, att det skulle ha varit fruset ljus, drakens väsen eller den skapande anden. Man trodde även att det var fruset is som var omöjligt att smälta. Det finns många skrönor och kanske halvsanningar kring detta. Men visst är det en lite kittlande tanke på att något, åtminstone lite, kanske är sant. Den sägs innehålla alltings sanning och visdom och att det är rent ljus manifesterat i en kristall.

En bergkristall består av jordens vanligaste mineral (Silikondioxid) och är ren kvarts i sin klaraste form med en naturlig form som är sexsidig eller fasetterad. Färgen är klar, genomskinlig och glänsande.

Om man ska ha en enda kristall, enbart för healande syfte, så är en bergkristall rätt. För den absorberar energi från solljuset och livskraft från växter. Den drar till sig goda energier från änglar, gudar, gudinnor och universum. Energin lagras och frigörs vid healande. Denna kristall är helt klart bland de kraftfullaste man kan ha. Den förstärker vår aura och ser till att ordna, rena och aktivera våra chakran.


I vardagen kan man lägga flera klara små bergkristaller, t.ex på en arbetsplats, och då upprätta en optimistisk stämning och håller energin frisk bland människorna. Eller ställa den i rummet efter ett gräl för att få bort den negativa energin. Den förvandlar negativitet till positivitet och ur stagnationen kommer kreativa lösningar.

Bergkristallen har andliga egenskaper, du kan hålla en liten rund och klar bergkristall i handen och be om healing eller om du vill sända telepatiska meddelanden till nära och kära. Den är även bra om du vill påbörja något nytt. Genom att skriva ner dina intentioner på ett papper och lägga små bergkristaller medsols runt i en ring (obruten) och tända ett vitt ljus så att skenet faller på kristallerna. Ljuset ska brinnas ner (under uppsikt såklart!). Avslutningsvis ska pappret viras runt en av kristallerna och bäras som en påminnelse om din nystart.

Bergkristallens egenskaper är många och förstärker också andra kristallers egenskaper när de används tillsammans.

Den är bra för att öka klarhet, vakenheten och fokus. Man kan testa lägga en bergkristall under kudden för att uppleva klarare drömmar och skön sömn. En bra sten att använda vid meditation för att förstärka, ge klarhet och komma i kontakt med ditt högre jag. Bergkristall symboliserar harmoni och balans, en måste-ha-sten att ha i sin kollektion. Det är en av dessa ”bas-stenar” man behöver ha, anser jag. Då den hjälper till att förstärka andra stenars energier. När du vill förändra något i ditt liv eller få bättre kontakt med ditt högre medvetande, är detta en sten för dig! Detta är en kristall som är bra för uppvaknande och hjälper en se vägen framåt. Den hjälper en att komma från oklarhet till klarhet. En vacker sten och helt klart bland mina favoriter!


Chakra: Kronchakra, Alla.

4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page