top of page
  • Universums karameller

De andra chakran

Det sägs att det tros finnas ca 114 chakran... Dessa ska vara belägna i och över hela kroppen och ovanför kroppen. Kan ni tänka er hur det skulle vara att hålla alla dessa i balans? Och då är de utöver våra huvudchakran. Det skulle kanske vara nästan omöjligt att hålla alla i schack.
Dock kan det vara värt att nämna att alla de där 114 chakran är såkallade "minor chakras" och "micro chakras" och associeras & sammanlänkas med våra huvudchakran. Men däremot finns det vissa chakran som inte är så kända men som ändå kan vara värda att känna till, för de kan påverka vårt välbefinnande och kan vara värda att arbeta med.

Jordstjärnan

Kallas ibland för superrotchakrat och befinner sig ca 30 cm under våra fötter. Det är chakrat som håller oss i kontakt med jordens centrum. Bäst funkar den när vi ät fysiskt förankrade vid jorden. Som när vi tar en promenad vid stranden, går barfota i gräset eller ligger ner mot jordens yta. Det är genom detta chakra som vi känner oss jordade och känslan av samhörighet med naturen. Det är ett chakra som ger energi till särskilt rotchakrat, men också de andra. Här ligger nyckeln till vårt tidigare liv, vårt nedärvda ursprung och vår karma.


Själsstjärnan

Kallas ibland för själens centrum och befinner sig ca 30 centimeter ovanför kronchakrat. Här ifrån får vår själ kontakt så kallade yttersta upplysningen genom att sända ut gudomligt ljus och kärlek ut till universum. När detta chakra är i balans känner vi oss i kontakt med vårt högre jag och känner oss tillfreds i livet. Är den inte i balans känner vi oss förvirrade, reserverade, märkliga, huvudvärk, kan bli paranoida, sköra och deprimerade.

När detta chakra aktiveras höjer vi oss över vårt ego och kan då uppleva lycka och välbefinnande på ett intensivt sätt.


Binduchakrat

Kallas för måncentrum och befinner sig på huvudets baksida. Mittemellan pannchakrat och rotchakrat. Ordet Bindu är sanskrit som betyder spets eller droppe. Det står för mental och fysisk läkning. Den ökar harmonin och stärker vår mentala skärpa och ger balans mellan den fysiska och andliga kroppen. Härifrån styrs medvetandet. När det är i balans minskas depression, oro och nedstämdhet. Reglerar också aptit och förbättrad syn.


Lalanachakrat

Kallas ibland för taluchakrat som finns i vår gom och är relaterat till halschakrat. Detta chakra associeras med glädje, stolthet, ömhet och respekt. När det är i balans vet vi vilka strider vi ska utkämpa och hur man ska tala till andra på ett respektfullt sätt. Skulle detta chakra hamna i obalans blir vi missnöjda och tappar kontrollen om oss själva och detta kan i sin tur leda till att vi känner sorg, nedstämdhet och oro.


Hritchakrat

Beläget strax nedför hjärtchakrat och är en representation av vårt andliga hjärta och det vi vill uppnå. Detta chakra absorberar energi från solen som fördelar ut det till våra sju huvudchakran för att läka och aktivera dem. När detta chakra är i balans känner vi frihet att älska villkorslöst, vi känner ömhet och vänlighet och medkänsla mot andra levande. I balans känner vi stark självkänsla och i kontakt med något större än oss själva. Men blir det i obalans låter vi oss styras av vårt ego och gör att vi inte känner oss fria. Vi kan bli manipulativa och själviska. Då vi blir bortkopplade och avskurna från allt får vi då svårt att visa och uttrycka kärlek och ömhet.

Det är härifrån negativa känslor och upplevelser från vårt förflutna samlas. Så om detta chakra är blockerat kan det bero på att här ligger ett trauma som behöver bearbetas.


Armbågschakrat

Detta chakra besitter vår förmåga att vara flexibla, både i kropp, sinne och själ. Det är här som styr vår förmåga att anpassa oss och trivas i nya situationer. När det är i balans kan vi släppa taget om sorg, blir öppna för nya idéer och accepterar mer vad livet ger oss. Blir det i obalans kan vi bli långsinta och få svårt att glömma någon som gjort oss illa, svårt att förlåta. Vi kör fast för att vi blir envisa i vårt sätt.


Knächakrat

Chakrat sitter nära knät och det är det som styr vår känsla av makt över oss och våra egna handlingar och tankar. Är detta chakra i balans känner vi tilltro, blir medgörliga och kan anspassa oss lättare. Är det ur balans blir vi oflexibla, rädda och osäkra. För att få detta i balans måste vi "knäböja" och överlämna oss till en högre makt.
Hoppas ni finner tid till att meditera idag och kanske kan ta er en stund att undersöka dessa chakran då!

Ta hand om er tills nästa gång!

/Caroline, jag som skriver här på Universums karameller.

12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page