top of page
  • Universums karameller

De sju huvudchakran

Balance is not something you find, it´s something you create - Jana Kingsford

Just ordet chakran betyder hjul, skiva eller disk och beskrivs som snurrande hjul på vissa ställen i vår kropp. De sträcker sig från toppen av huvudet ned till slutet av ryggen. Dessa chakran, energikanaler, står för olika element och information och innehåller mycket kunskap om vilka vi är som individer. Under hela ditt liv har dina chakran samlat på sig kunskaper och information och antingen utvecklats eller kanske till och med blockerats.


Våra chakran består av olika färger och frekvenser. Längst ner, från vårt rotchakra, är det lägst frekvens och högst upp, vid vårt kronchakra, högst frekvens. Lägst frekvens nära jordens energier och högst frekvens för intuition och kontakt med universum.


Att arbeta och balansera sina chakran är viktigt, för här kan vi ta itu med händelser och traumatiska händelser som legat kvar. Är de i blockerade eller i obalans skapar de en obalans i kroppen och gör att man inte mår bra. När alla chakran är i balans kan dessa energipunkter snurra och fördela ut energin i kroppen. Deras intensitet i färg blir stark och de kan snurra som de ska.

Att hålla dessa chakran i balans kräver återkommande arbete och inget som görs bara en gång. Genom antingen yoga, meditation, visualisering och chakrahealing kan du arbeta med dessa och få dem balanserade och lösa upp blockeringar. När energin kan flöda fritt i kroppen mår vi och kroppen bra. Vad som är bäst att lösa upp blockeringar och balansera chakran är upp till dig att avgöra. Man får prova sig fram och hitta sin väg där man känner sig bekväm. Jag använder mig av meditation och tycker att det funkar bäst för mig. Det gör jag kontinuerligt, kanske en gång i månaden, beroende på hur mitt liv ser ut just då.


Nedan följer våra sju chakran och vad de står för:


Rotchakra - Jag är - Grundläggande tillit

Placering: Slutet av ryggraden (mellan anus och kön)

Färg: Röd

Element: Jord

Står för: Trygghet, stabilitet, sätta gränser, grundläggande instinkter, och mod. Håller oss länkade till jorden och håller oss i balans och gör oss "jordade". Benen och fötterna är en förlängning av detta chakra.

Tecken på obalans: Osäkerhet, otrygg, rädsla, depression, ingen eller låg kraft, oförmåga att ta tag i saker och låg sexuell drift. Problem med könsorganet. Problem med ben, fötter, skelett och tarmar.

Tecken på överaktiv: Otålig, irritation, översexualitet, hett temperament.


Sacralchakra - Jag känner - Sexualitet/Kreativitet

Placering: Strax under navlen

Färg: Orange

Element: Vatten

Står för: Livsglädje, lust, energi, passion, spontanitet, sexualitet, självförtroende. Kopplat till fortplantningssystemet. Balansen mellan maskulint och feminint.

Tecken på obalans: Humörsvängningar, inte ha kontroll över sina känslor, svårighet med sociala och känslomässiga relationer, bekräftelsebehov, inte tillfredsställd. Urinbesvär.

Tecken på överaktiv: Överkänslighet, Svårt att komma till ro och ta det lugnt. Svårt att sätta gränser och kan hamna i olika missbruk som mat, droger eller sex.


Solarplexus - Jag kan - Visom/Kraft

Placering: Strax ovanför navlen

Färg: Gul

Element: Eld

Står för: Livsenergi, vilja, självkänsla, magkänsla, stå för den vi är, logik, koncentration och självbehärskning. Vår inre eld och glöd.

Tecken på obalans: Trötthet, saknar uthållighet till att slutföra projekt, dåligt självförtroende, passiv. Orkar inte tänka klart. Magbesvär, svullen mage, magkatarr, illamående. Tvångsbeteenden och besatthet av oviktiga detaljer.

Tecken på överaktiv: Lätt gör att kritisera andra, behov av att behöva vara perfekt, överprestera, vill göra saker på sitt sätt och lyssnar inte in andras.


Hjärtchakra - Jag älskar - Kärlek/Helande

Placering: Mellan bröstvårtorna.

Färg: Grön

Element: Luft

Står för: Att kunna ge och ta emot kärlek utan rädsla. Källa för healing. Att kunna förstå och acceptera dem runt omkring oss. Känsla av att vara i balans. Respekt och godhet gentemot andra. Känna med våra medmänniskor, djur och natur. Harmoni inuti sig sälv.

Tecken på obalans: Svårt att älska sig själv och andra, undviker att ingå i relation, bygger en mur runt sig. Nedvärderar sig själv och är ledsen i relationer. Ogrundad oro. Värk i skuldror och övre rygg, ont i bröstet, högt/lågt blodtryck, hyperventilation.

Tecken på överaktiv: Känner inget behov av någon annan. Kan vara tvärtom, att man ger så mycket av sig själv och åsidosätter sina egna behov. Svårt att lämna relationer som är dåliga. Styras av häftiga känslor.


Halschakra - Jag talar - Kommunikation

Placering: Halsen

Färg: Blå

Element: Ljus

Står för: Våga uttrycka oss, leva och tala vår sanning. Kommunikation med andra, våra idéer och ideal och ärlighet mot andra och sig själv. Vågar ta för sig i livet (på ett ödmjukt sätt).

Tecken på obalans: Svårt att få fram det man vill uttrycka och känner. Svårt att säga ifrån och sätta gränser. Kan ge problem halsont, nackbesvär, sömnsvårigheter, sköldkörtelproblem, förkylningar, axlar, röstorgan, mun, käke och tänder.

Tecken på överaktiv: Överröstar andra och tar mycket plats. Lyssnar inte och hör inte andra. Tror sig veta bäst.


Tredje ögat - Jag ser - Medvetenhet

Placering: Mellan ögonbrynen

Färg: Indigo

Element: Rent ljus

Står för: Drömmar, vårt högre jag, intuition, budskap från universum/guider, visualisering, medvetenhet, våra tankar, inspiration.

Tecken på obalans: Huvudvärk, koncentrationssvårigheter, mardrömmar, verklighetsflykt. Vågar inte ta egna beslut, sakna inspiration.

Tecken på överaktiv: Svårigheter att skilja mellan fantasi och verklighet, svårt att leva i nuet, manipulativ, tar inte saker på allvar och ta ansvar för sitt liv.


Kronchakra - Jag är hel och ett med den gudomliga energin - Andlighet

Placering: Precis ovanför vårt huvud

Färg: Violett och vitt

Element: Ren energi, ditt inre ljus

Står för: Förbinder oss med universum och högre energier. Förening, insikt och frid. Rent medvetande. Känslan av att allt hör ihop. Tillgång till stor visdom när man inser att man är en andlig varelse. Andlig medvetenhet. Förening med den gudomliga källan. Tecken på obalans: Svårt att komma framåt i livet, tomhet, rädd för döden, inga drömmar och visioner. Känsla av att livet inte ha någon mening. Kraftig huvudvärk, ljus- och ljudkänlig, kronisk trötthet. Problem med hud och hårbotten.

Tecken på överaktiv: Lever genom drömmar och visioner, men tar inte tag i dem. Omedveten om sig själv både andligt och kroppsligt.Säkert har du hittat något chakra där du känner dig lite obalanserad i just nu. Jag rekommenderar dig att söka exempelvis på Youtube. Det finns en uppsjö med material och meditationer, frågan du bara behöver ställa dig är vad som passar dig och det är något man behöver testa sig fram med. Själv använder jag guidade meditationer som hjälper mig mycket med visualisering.

Lycka till!


8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page