top of page
  • Universums karameller

Lucid dreaming

Klardrömmar eller Lucid dreaming som det också kallas är ett ämne jag alltid tyckt varit spännande, men också för att vara helt ärlig lite läskigt.

Själv har jag aldrig upplevt det (vad jag vet) men har fått det berättat av andra om deras upplevelser. Det låter ju fantastiskt när de berättar det och man blir så sugen på att uppleva det, med en kanske skräckblandad förtjusning. (Men det är ju inte farligt, intalar jag mig själv!)


Vad är då Lucid dreaming/klardrömmar?

Klardrömmande eller lucid dreaming är när man drömmer, blir medveten om att man drömmer och drömmer vidare med den vetskapen. När drömmaren är medveten om att den drömmer kan den ta kontrollen över drömmen och styra den dit den vill.

Det är nästan som att ha superkrafter! Tänk dig att kunna uppleva allt du någonsin velat göra, fast i drömmarna?

Flyga? Besöka en plats? Få din drömpartner? Ja, det är gränslöst!


Man skulle till och med kunna använda lucid dreaming som en terapimetod, genom att till exempel möta sina rädslor, eller kanske möta någon man behöver ha ett avslut med. Att möta sina fobier kanske. Detta ska ha använts som terapimetod för personer som har PTSD, men den forskningen är fortfarande i startgroparna.


När börjar man klardrömma?

I de flesta fall börjar klardrömmandet vid rem-stadiet, men det kan också ske spontant. Det finns också dem som tränar sig på att hamna i ett läge där de klardrömmer.


Hur gör man för att klardrömma?
  • Skriv ner dina drömmar - Genom att komma ihåg de drömmar man haft och se på dem med en större medvetenhet kan gynna en till att uppleva klardrömmar.

  • Meditation eller mindfulness - Är bra för att träna sig på att bli mer medveten om sig själv och sin omgivning för att lättare nå ett tillstånd av klardrömmande. (Det finns mängder med guidade alternativ på youtube, sök till exempel guided meditation lucid dreaming.)

  • Reality check - En annan teknik är att under vaket tillstånd, ett par gånger om dagen, ställa sig frågan "drömmer jag?" Man kanske testar köra handen genom en dörr för att upptäcka att den är fast (medan den i en dröm inte hade varit det). Denna teknik vilar på intentionen att man undersöker verkligheten genom att t.ex titta på dina händer och fötter då de ofta är förvrängda under tiden man drömmer. Att helt enkelt utföra en verklighetscheck. Med tillräckligt mycket träning av detta kan du sedan börja använda dig av detta i drömläget också för att inse att du faktiskt drömmer.

  • "Jag kommer vara medveten att jag drömmer" - Säg detta för dig själv innan du somnar, varje gång. Denna teknik kallas Mnemonic induction. Tekniken kan också innebära att vakna upp efter 5 timmars sömn, för att vara vaken en kort stund och innan man somnar säga: "Nästa gång jag drömmer, kommer jag veta att jag drömmer."

Blir ni sugna på att prova? Jag blir i alla fall! Om jag skulle testa något i min klardröm, så skulle det vara att få uppleva flyga. Tänk att känna sig så fri och tyngdlös... Wow. Jag har bara drömt det 1 eller kanske 2 gånger i mitt liv och det är alltid en dröm jag ser tillbaka på med en önskan att få uppleva igen.


Vad skulle ni vilja drömma om ni fick bestämma?


Ta hand om er och sov så gott!

/Caroline, jag som skriver här på Universums karameller.


4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page