top of page
  • Universums karameller

Shadow Work

Uppdaterat: 27 aug. 2022

Någon gång i livet kanske man väljer att vända sig inåt och göra en resa in i sitt inre. Titta närmare på allt som finns där, både de ljusa och mörka sidorna. När man märker att livet utanför inte blir som man tänkt sig, kan en inre resa bli nödvändig och ställa sig frågan:

Vad hindrar mig från att vara det lyckligaste jag kan bli? Vilka delar av mig själv gömmer jag i det mörka och bli en del av det som kedjar fast mig till att aldrig nå högsta toppen och alltid åka ner i dalen igen?


Våra mörkaste delar visar vi gärna inte för andra och döljer dem så gott vi kan. Utåt sätt vill vi att andra ska se våra godaste sidor, den sidan som är lättast att socialt acceptera. Den sidan av oss själva som vi visar mot andra, på sociala medier, på arbetet osv.


Men vår mörka sida döljer vi, för vi har lärt oss från barnsben vad som är okej och inte. Vad man bör skämmas över eller vara stolt över. Man kanske uppmärksammar sig själv som annorlunda jämfört med andra och försöker dölja det. Men är annorlunda ens fel?

Inom dig finns det mycket du samlat på dig, från ditt första andetag tills nu. Det finns med all säkerhet massor med fina saker, de delar av dig själv du är stolt över.


Men sen finns det, i de djupaste dalar av vårt inre, de delar vi skäms över. Som vi försöker dölja och undanröja. Vi överkompenserar och kör teater, tills vi inte längre pallar mer. Fast vi inte kanske tror det, kommer skuggan inom oss att växa till att bli större ju mer vi försöker ignorera den. Den kommer tynga oss och vi kanske kommer försöka sticka huvudet i sanden eller fly.


Men en vacker dag kommer det ut, vi är inte gjorda för att hålla inne med saker och låtsas som att allt är okej. Allt som vi handskats med och tagit på oss kommer behöva bearbetas, mer eller mindre. För det kan Shadow Work komma till pass. Här djupdyker vi i vår mörka sida och tar reda på varför (t.ex) man tar så illa upp när en kollega säger något till en som triggar igång en osäkerhet. Varför du har svårt att lita på andra människor. Varför du inte känner att du duger inför andra. Varför du alltid är rädd för att bli lämnad. Varför du alltid är rädd för att partnern ska bara otrogen. Osv osv osv.

Hur kan man genomföra Shadow work?

Det är något man kan göra själv, medan andra kanske behöver och vill ta hjälp av professionella.

Det finns flera sätt att ta sig an detta, även böcker som tar sig an ämnet, men ett sätt kan vara så här: (En smaksak, men en anteckningsbok som är ämnat till bara ditt Shadow Work kan vara effektivt för många i detta fall.)

  1. Välj det du skulle vilja arbeta/bearbeta hos dig själv. (Rädsla för att bli lämnad, otrohet, tillitsbekymmer, ångest, svartsjuka, negativa tankar om dig själv...) Ingen stress, man kan arbeta med samma område hur länge man än behöver...

  2. Bjud in detta till en konversation, antingen genom att skriva det eller tänka högt om det. Ställ frågor till den delen av dig själv. Det finns inga färdiga frågor, men i stil med: Varför känner du så här? Vad triggar dig till det? Finns det positiva delar av det? Negativa delar? Hindrar det mig från något? Skulle jag kunna lösa det på något sätt?

  3. Var snäll mot dig själv och visa förståelse mot dina skuggsidor. Känn ingen skam över dem och få ingen panik om de inte kan lösas direkt. Det skulle bara trycka ner dig lägre. Just nu handlar det bara om att uppmärksamma, lägga märke till sidorna och tankarna.

  4. Föreställ dig att du går tillbaka i tiden, till den stunden när du upplevde det som triggade igång känslan. Den gången du blev lämnad kanske, fick den där kommentaren som satte griller i huvudet på dig eller blev lurad, och inte hade verktygen eller människorna runt omkring dig till att hantera det. Var den som hanterar, tröstar och finns där för ditt gamla jag. Föreställ dig hur det hade kunnat se ut om du fick det du behövde? Vem skulle du vara just nu då? Men framförallt säga till dig själv, att allt är okej. Men försök inte se det med din intellektuella sida, använd din känslosamma sida istället.

Varför ska man göra Shadow Work?

Enkelt, för att du vill bli ditt bästa jag och leva ditt lyckligaste liv. Men det är svårt om du alltid måste bära runt på en ryggsäck fylld med sten. För att leva din bästa version av dig och ditt liv så behöver väskan tömmas och fyllas med goda saker istället.

Det kommer vara jobbigt, men det måste det få vara. Det är okej att känna det jobbiga. Känn dem för att sedan lägga det bakom dig.


Ett klipp från youtube om detta som jag tyckte var riktigt bra och som inspirerade mig till detta inlägg:
Om ni har ett pågående Shadow Work eller är sugna på att börja, kommetera gärna och berätta så kanske vi kan hjälpa varandra!


Ta hand om er och var snäll och förstående mot er själva.


/Caroline, jag som skriver här på Universums karameller.

13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page